Jumaat, 4 September 2009
SajiOnline - Sup Soto Istimewa
SajiOnline - Sup Soto Istimewa: "BAHAN A:
500 gm ayam
400 gm daging
100 gm bawang merah
50 gm bawang putih
50 gm halia
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
100 gm rempah kurma
50 gm serbuk jintan manis
50 gm serbuk jintan putih
BAHAN B:
10 gm kacang tanah (goreng)
10 gm taugeh
10 gm tomato
1 paket nasi impit
Cili padi
Suhun
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau. Masukkan air, ayam dan daging dan rebus sehingga mendidih. Biarkan daging empuk.
2. Kemudian asingkan ayam dan daging, masukkan garam secukup rasa ke dalam kuah soto tadi.
3. Masukkan bahan-bahan B ke dalam mangkuk bersama-sama dengan ayam dan daging yang telah dicarik halus.
4. Tuangkan kuah soto ke dalam mangkuk. Hias dengan daun bawang dan bawang goreng."